Névnapköszöntő

2018. október 19., péntek. Ma Nándor napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Vendel és Irén napja lesz!
 

              A magyarországi ellenreformáció idején több mint hétszáz protestáns hitvallót idéztek a Pozsonyban felállított különbíróság elé, közülük több mint negyvenet gályarab-ságra ítéltek. A beidézettek közül mintegy háromszáz protestáns lelkész és tanító jelent meg a tárgyaláson 1674. március 5-én. A bíróság felségsértéssel, hazaárulással és a kato-likus egyház megsértésével vádolta őket, egyben köve-telte „bűneik" beismerését és áttérésüket a katolikus hitre. A különbíróság elnöke Szelepcsényi György (1595-1685) esztergomi érsek volt, de tevékeny szerepet vállalt a döntés-hozatalban Széchényi György (1606-1695) győri püspök is

Séllyei István (1627-1692), a Dunántúli Református Egyházkerület superintendense (püspöke) a tárgyaláson a következő szavakkal védekezett: „mi ártatlanok vagyunk, ha pedig a mi ártatlanságunkban elnyomattatunk, békességes tűrőknek kell lennünk ... lehetetlen, hogy mi egynéhányan eladnók vallásunknak és országunknak szabadságát, melyet a mi eleink sok vérek hullásával kerestek, elviselhetetlen iga alá vetvén mind eklézsiánkat, mind országunkat."

A beidézett prédikátorok közül a legállhatatosabbakat, akik semmifajta megalku-vásra nem voltak készek, kisebb csoportokban várbörtönökbe vitették. Ezután több mint negyven papot Nápolyba hurcoltak, akik közül csak harminckettő maradt életben, őket eladták gályarabnak.

Sorsuk nagy visszhangot keltett Európa protestáns országaiban. Gyűjtés indult kiszabadításuk érdekében, ez – több kísérlet után – végül a holland Michiel de Ruyter admirálisnak sikerült 1676. február 11-én. A protestáns tengernagy ezekkel a híressé vált szavakkal fogadta hajóján a a huszonhat megmentett magyar prédikátort: „Sok győzelmet vívtam életemnek minden rendiben ellenségeim felett, de az én legfényesebb diadalom, mellyel Krisztusnak ártatlan szolgáit az elviselhetetlen terhek alól kiszabadítottam".                                                   

 /Mo. Ref. Egyh. sorozata/

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 69
Ezen a héten 1437
Ebben a hónapban 4795
Összes nap 12741

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro