Névnapköszöntő

2018. október 19., péntek. Ma Nándor napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Vendel és Irén napja lesz!
 

          Egyházunk vezető testületeit lelkészek és laikus egyháztagok közösen alkotják. Az elsőként Pápán bevezetett kálvini mintájú presbiteri rendszer a 17. században a dunántúli reformátusság megmentője lett. 

          A 17. sz.-ban a református egyházszervezet még kevésbé követte a kálvini vagy genfi alapokat, sokkal inkább a lutherit és melanchthonit: az egyház vezetésében és a zsinatokon még kizárólag lelkészek vettek részt.

A Heidelbergben tanult Kanizsai Pálfi János érezte úgy elsőként, hogy a hazai viszonyok között rendkívül fontos lenne a kálvini egyháztípus, a presbiteri rendszer bevezetése. A kibontakozó ellenreformáció ugyanis leginkább klerikusokban gondolkozott, elgondolásuk szerint, ha a lelkészeket ki lehet iktatni a protestáns egyház életéből, akkor a gyülekezet áttéríthető.

1617-ben Pápán szervezték meg az első, nem lelkészekből, hanem laikus gyülekezeti tagokból álló döntéshozó testületet, majd az 1630-as körmendi zsinat minden dunántúli egyházközség számára presbitériumok megalakítását írja elő.

A megválasztott presbiterekből jött létre az egyház szervezettségének „második frontvonala”, melynek jelentősége éppen a „gyászévtized” vagyis a gályarabság (1671-1681) idején mutatkozott meg. A lelkészeket elvitték, bebörtönözték, ugyanakkor a kényszerűségből hosszú évekre pásztor nélkül maradt gyülekezetek nem veszítették el életképességüket: lelkész nélkül is, a presbitérium segítségével gyakorolták református hitüket.

A presbitériumok létrejötte mellett az egyházkerületek területi beosztása a 18. századtól kezdve követte a katonai kerületi rendszert, a felosztásnál pedig a Duna és a Tisza vízgyűjtő területeihez is igazodtak. Így négy egyházkerület jött létre Magyarország területén: a dunamelléki, a dunántúli, a tiszáninneni és a tiszántúli, egy pedig Erdélyben.

A presbitérium egy adott gyülekezet vezető testülete. A presbitereket és vezetőjüket, a gondnokot a gyülekezet választja tagjai közül. A lelkésszel közösen ők intézik a gyülekezet lelki, szervezeti és anyagi ügyeit. Református egyházunk törvényei szerint a presbiteri megbízatás hat évre szól.     

     /Mo-i Ref. Egyház sorozata/

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 71
Ezen a héten 1439
Ebben a hónapban 4797
Összes nap 12743

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro