Névnapköszöntő

2018. október 19., péntek. Ma Nándor napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Vendel és Irén napja lesz!
 

"Szorongattatunk, de meg nem szoríttatunk; kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe" (2Kor 4,8)

 

             A számok bűvöletében élünk ebben az anyagias világban. Számítógépes programjaink is a számok kombinációjából állnak össze. Itt van máris a kettes szám szóképe, a kétségeskedés száma. Beleesik a kételybe, hiszen a világ kettősségébe pottyan bele. Itt van ég és föld, a hideg és a meleg, a jó és a rossz, a jobb és a bal - a világ legfőbb jellemzője a kettősség. Egyébként érdekes, hogy a kötni ige is ott áll „kettő” szavunk mögött, meg a kétely szó is. Mert a kettő a meghasonlás száma, ugyanakkor a hasonlóság száma is. A kettő azt is jelenti, hogy egymás mellé teszek dolgokat, mert nem tudom őket egyesíteni, ezért ez a meghasonlott világ jelképe, ugyanakkor azt is jelenti, hogy két egymás mellé helyezett dolgot összehasonlítok, összekötök, megpróbálom azonosítani.

A kettős világ egyik jellemzője, hogy kétségeskedünk. Mikor kételkedünk leginkább? Akkor, amikor valamiben nagyon hiszünk. A hitetlen emberben nincs kétely. Az ember azért kételkedik, mert szeretne valamit megérteni, szeretne valahova eljutni, azonban akadályokba ütközik. Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan gondoltuk: akkor teszünk föl ilyen kérdéseket, miért engedte ezt Isten? Merre menjek? Mi a dolgom? Miért is élek? Ilyenkor kezdünk el ingadozni. Pál apostol nagy bölcsességgel mondja: igen, kétségeskedünk, kételkedünk. Amíg a földön élünk, ebben a kettősségben kell küzdenünk. A hívő embernek különösen nehéz elfogadnia a bizonytalanságokat. Sajnos sok farizeust látok magam előtt, akik halálbiztosak a dolgukban. Ez a "halálbiztos" kifejezés is mutatja már, hogy ez a tökéletes bizonyosság nem Istentől jön. A hit csak addig hit, amíg el lehet veszíteni. Aki már egészen biztos abban, hogy neki direkt vonala van a Jóistennel, és vele semmi igazi baj nem történhet, az vagy már nem ebben a világban él, vagy nem hisz igazán. Mert itt, ezen a földön kétségeskedünk.

De Pál így folytatja: nem esünk kétségbe. Milyen szép ez a kép is! Valaki megy az úton, és egyszer csak elesik. Beleesik a kétségbe. A reményvesztett emberről van itt szó. Ez a fajta kétség nem szükségszerű. Isten képes arra, hogy megóvjon az eséstől. Sokszor megdöbbentő eszközökkel segít, de mindig szól hozzánk abból a másik világból, ahol nincsenek számok, ahol minden egységben van. Nem esünk kétségbe, mert nem vagyunk a számok rabjai.

/tebennedbiztunk.hu/

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 79
Ezen a héten 1447
Ebben a hónapban 4805
Összes nap 12751

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro